Ben jij zo’n ondernemer die het – in tegenstelling tot anderen – niet leuk vindt om steeds maar op Facebook te kijken. Is het voor jou geen ont-, maar inspanning? Dan is er een aanzienlijke kans dat jij ook niet veel klanten aantrekt via dit sociale kanaal.
Best een beetje spannend om als ondernemer van nu zaken als Facebook of andere sociale media links te laten liggen. Jij zelf mag het dan zelf wellicht een overgewaardeerd fenomeen vinden, je klanten zijn er vaak wel aanwezig. Dit is natuurlijk geen pleit voor Facebook. Het is een signaal naar jou: ook al vind je het niet leuk, denk na over een goede strategie. Als die ontbreekt, zullen er veel klanten op jouw klantlijst ontbreken die er wel horen te staan en aan wie jij wel degelijk veel te bieden hebt, en dát is zonde…
En laten we wel wezen: bijna iedereen op ons aardbolletje kent Facebook tegenwoordig en zelfs de moderne ouderen van tegenwoordig vinden er hun weg naartoe.
Twee jaar geleden was ik zelf vooral bezig om voor anderen hun Facebook pagina’s op te zetten en er content voor te schrijven die bij hun marketingboodschap paste. Mijn eigen pagina bleef ernstig achter. De laatste tijd ben ik activer bezig en zie ik dat mijn pagina groeit met fans. Ik ben geen beroemdheid, dus als het mij lukt… moet het jou ook lukken!
Ik ga het je niet mooier voorspiegelen dan het is: het is best veel werk, maar het zal ook zijn vruchten afwerpen.
30 tips om via Facebook meer klanten te krijgen
Tip 1:
Mijn eerste tip voor jou is: post iedere dag één tot twee keer iets op Facebook en voer dat gaandeweg op naar zelfs drie tot vier posts per dag. Mensen leren je dan beter kennen en gaan je vertrouwen. Je biedt mensen met jouw product een belangrijke meerwaarde die structureel is. Dus niet aarzelen! Gewoon doen!
Tip 2:
Gebruik een tuinhark. Waaaattt, zul je nu zeggen. Nou gewoon een spreekwoordelijke tuinhark om business binnen te harken. Een goed bedrijf is vergelijkbaar met een goed onderhouden tuin immers! Wat bedoel je daarmee Danielle, denk je nu misschien. Nou het is eigenlijk heel simpel. Je mag best gewoon “vrágen” om handel om klanten om interactie. Vraag gewoon of mensen met je in gesprek willen gaan. Of wellicht vragen over je product hebben. Vertel wat je van hen nodig hebt en wat je wilt bereiken. Vraag hen om samen met jou onkruid te wieden. Oftewel vraag ook om feedback over wat beter en slimmer kan. Zo wordt jouw tuin (lees bedrijf) een geweldige plek om te verkeren.
Tip 3:
Zorg voor mooie one-liners. Korte kreten die de aandacht van mensen trekken en die ze onthouden. Een goed gekozen one-liner blijft in mensen hun hoofd hangen en die delen ze ook weer verder met hun eigen facebookvrienden als er ook nog een leuk plaatje bij wordt gezet. Als je nu meteen in de weerstand schiet, omdat je denkt geen leuke kreten te kunnen bedenken, onthoud dan goed dat jij heel goed weet wat je met je producten wil bereiken en hoe precies. Dus die one-liners kunnen ook een leuk spel worden dat je met je gezin speelt of met vrienden. Vraag rustig of zij je daarbij kunnen en willen helpen. Behalve nuttig is het ook serieus grappig en heel entertaining.
Tip 4:
Facebook is ook gewoon een bedrijf. Ze willen graag geld zien voor de marketing tool die ze zijn. Als jij je eigen posts op FB niet boost (kortom er dus voor betaalt, zullen de mensen die je berichten eerder hebben geliked je nieuwe posts niet kunnen zien. De likers komen pas in je tijdlijn als je je post promoot/boost. Beetje dubbel eigenlijk. Mensen vinden je al leuk en dan “dwingt” Facebook je om er nogmaals geld aan te spenderen. Toch is het heel lucratief om wél te doen, deze mensen vinden je immers al leuk en zijn dus potentiële klanten in de dop.
Om het eenvoudiger voor je te maken, zal ik je laten zien hoe dat boosten van zo’n post gaat. Je noemt de prijs (het budget), stelt je categoriëen in en je kunt aan de slag met promoten van je bericht onder de mensen die je al hebben geliked of je kunt kiezen om mensen te vinden die je bedrijf nog niet kennen, om te proberen hun interesse in je bedrijf te promoten.
Tip 5:
Zet echt relevante dingen op je pagina. Het is niet verstandig om berichten die je grappig of onderhoudend vindt – maar die niets met jouw bedrijf te maken hebben – te delen op je zakelijke FB pagina, om maar “iets” op je Facebook pagina te hebben staan. Plaats relevante stukjes, doordenkers, quotes of grappige verhaaltjes die met jouw bedrijf te maken hebben.
Tip 6:
Facebook is een middel om het leven en contact met mensen te vereenvoudigen. Wat ik echter wel regelmatig zie gebeuren is dat er een soort verslaving ontstaat. Mensen turen de hele dag op Facebook en besteden daardoor minder tijd met de mensen die ze dierbaar zijn. Ze zorgen minder goed voor zichzelf en dat is uiteraard heel jammer. Facebook is een aanvulling op je bedrijf of je persoonlijke leven. Maar pas op dat het niet je leven gaat beheersen. We blijken verslavingsgevoeliger dan we dachten – ook voor sociale media- en dát is nu juist niet de bedoeling ervan. Het zou je sociale contacten moeten vereenvoudigen en daardoor bevorderen in plaats van torpederen.
Tip 7:
Wil je je volgers beter leren kennen, daag ze uit om te reageren op een prikkelende vraag of trigger ze met een goede stelling. Je kunt ze ook in staat stellen om op jouw Facebook pagina zichzelf te promoten. Wees wel origineel en niet slaapverwekkend. Zorg dat het gesprek dat je met hen start ook iets voor hen zelf oplevert. Mensen uitnodigen om in een berichtje van maximaal 140 tekens hun bedrijf te promoten en er een cadeautje aan te hangen is bijvoorbeeld en idee dat vaak goed werkt.
Tip 8:
Promoot je berichten ook onder “vrienden van je likers”. Wees je echter wel bewust van een belangrijke valkuil waarin je daarmee kunt vallen. Deze mensen, die jou totaal niet kennen, zitten niet te wachten op een bericht van jou “onder de kerstboom met je familie”, of “gefrustreerd omdat iets je niet is gelukt”. Als je iets promoot onder de vrienden van je vrienden, zorg dan dat het een bericht is met een mooie foto en een aanstekelijke tekst waarmee een “vreemde” ook iets kan. Iets dat interesse wekt.
Tip 9:
Deze tip vind ik zelf heel belangrijk. Deel oprecht, in alle eerlijkheid, wat er zich in je hoofd en hart afspeelt. De enige “regel”, waar je je beter aan kunt houden, is dat het betrekking heeft op je bedrijf. Maar maak wat dat betreft van je hart geen moordkuil. Vertel het als je een beetje inspiratie nodig hebt, of als je een succes te vieren hebt. Deel het als je een mooie nieuw contact hebt gelegd of een goed nieuw concept hebt bedacht voor een nieuw product.
Tip 10:
Zorg dat je slim gebruik maakt van weggevers om meer mensen te krijgen die zich op je nieuwsbrief abonneren via je lijst van e-mailadressen. Hoe je dat doet zal ik je uitleggen.
- Maak een goed bericht, met een mooi plaatje erbij. Eén beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden immers. Zorg dat de quote op het plaatje niet te lang is.
- Plaats een link naar je “optin” pagina bij je FB post en beloof cadeautje als men op de link klikt en zijn mailadres achterlaat. Zo’n optin pagina is vergelijkbaar met een landingspagina. Ik schreef daar bijgaand artikel over, als je er meer over wilt weten.
- In FB bestaat de mogelijkheid om je post tegen betaling te “boosten”, je kunt daarbij kiezen voor de hoeveelheid mensen die je wilt bereiken en zelfs allerlei categorieën aangeven. Dat zorgt dat nieuwe mensen je post zien en zich voor je blog gaan aanmelden, zodat je de mogelijkheid krijgt om wekelijks contact met hen te maken.
Tip 11:
Om mooie stukjes te schrijven is het belangrijk dat je dichtbij jouw eigenheid blijft. Je echtje ikje is veel leuker dan een gefabriceerde opgeleukte nepversie, waarvan jij denkt dat anderen die leuker vinden dan je ware persoonlijkheid immers! Je authenticiteit is heel belangrijk. Verbind je met je ik, vroeger, hier en nu en in de toekomst. Als er niks komt zonder je dan gewoon eventjes af. Ga een stuk wandelen met een lekker muziekje op je hoofd of pak een stapel oude tijdschriften. Vaak doe je dan heel veel leuke ideeën op. Het belangrijkste is: “wees jezelf” en niets dan jezelf.
Tip 12:
In mijn smartphone, heb ik een notitieblok. Op ieder gewenst moment kan ik daar even wat kreten en ideeën in kwijt. Soms heb ik een “brainwave” van inspiratie. Aangezien mijn mobiele telefoon tot mijn vaste uitrusting behoort heb ik een speciaal inspiratie “notebook”, waar ik die ideetjes dan snel even kwijt kan, voor ze weer in het vergeethoekje van mijn brein schieten. Op die manier bouw ik een lijst op met content inspiratie voor mijn FB pagina
Tip 13:
Jij bent de baas en jij hebt de broek aan. Jij bepaalt hoe je omgaat met je Facebook pagina. Als het je niet “ligt” om bovenop je smartphone te zitten om direct te reageren op ieder reactie die je krijgt, doe het dan vooral ook niet. Dingen die niet van nature bij je passen, zijn op de langere termijn immers moeilijk vol te houden. Dit zeg ik tegen je in weerwil van wat veel sociale media experts je zullen influisteren wellicht, maar het is wel waar ik in geloof. Doe wat bij je past.
Tip 14:
De aanhouder wint: “the winner takes it all”. Als je in Facebook investeert moet je ook gaan voor je plan en je er aan houden. Niet na een half jaar ermee kappen omdat de resultaten er nog niet helemaal zijn. Vaak geven mensen de brui aan iets voordat het echt een succes wordt, terwijl het enige verschil tussen iemand die werkelijk succesvol is en iemand die matig succesvol is, vaak doorzettingsvermogen en geduld is. Houd vast aan je uitgezette plan en post trouw die 3 tot 4 berichten per dag.
Tip 15:
Als je enorm je best hebt gedaan op een stukje en er “kijken” allen mensen naar, maar ze “liken” het vervolgens niet, betekent dat niet automatisch dat het stukje zijn uitwerking heeft gemist hoor. Niet iedereen is zo impulsief om direct iets te liken, maar kan het vervolgens nog wel in zijn achterhoofd houden en waarderen. En dát is nu precies wat jij met je berichtje beoogt.
Tip 16:
Ontwikkel een soort plan de “campagne”, een aanvalsplan of gamestrategie. Ik maakte in Excel een lijst waarop ik per dag een drietal tijdstippen benoem en ook vermeld ik daarin het soort inhoud dat in een bericht moet komen te staan. Ik plaats bijvoorbeeld in de ochtend een enthousiasmerend filmpje, in de middag een quote met een doordenker en ik houd ook de kalender in de gaten. Een gratis contentkalender kun je van mijn website downloaden. Daarop kun je dan ook een bericht afstemmen rondom Pasen, Moeder- of Vaderdag of Secretaressedag etcetera.
Het is fijn als je door middel van je Facebook pagina kunt laten zien aan je klanten wat je waarde is voor hen. Ze gaan je leuk vinden, grappig en worden fan van je pagina. Daardoor staan ze steeds meer open voor je nieuwe producten en zijn ze al met één been je klant. Het enige dat jij moet regelen is dat ze het andere been ook over de drempel van jouw bedrijfsdeur zetten.
Een stiekeme regel die ik je mee wil geven is dat de “quality time” die mensen aan jouw pagina besteden uiteindelijk wordt omgezet naar “quality investments” in jouw bedrijf. Oftewel ze gaan meer waarde aan jouw producten hechten en er ook meer aan uitgeven.
Tip 17:
Laat mensen antwoorden geven voor jou. Laat ze de “gaatjes invullen”. Stel ze eens een vraag als: “Vanavond ga ik een supertof event bezoeken …. Raad jij maar eens welk!”
Tip 18:
Als je op een eenvoudige manier de aandacht van je publiek wilt vasthouden, stel dan een vraag waar jij oprecht antwoord op zou willen. Houd het simpel niet te veel poespas eromheen. Gewoon iets als: “Houd jij van lezen? En welk boek is jouw favoriet?” Zo zijn er ook nog vragen die meer zakelijk gericht kunnen zijn: “Profielfoto A of B? Welke vind jij het beste?”
Tip 19:
Voor niks gaat de zon op. Ook Facebook kost geld. Niet over zeuren, gewoon betalen, want het verdient zich dubbel en dwars terug. Jij bent toch zeker overtuigd van je eigen product? Nou dan? Berichten in je timeline komen pas in je likes terecht als je ervoor betaalt. Dat is hun business en jij hebt de jouwe. et Het zal je zeker geen windeieren leggen.
Tip 20
Heb je een post die heel goed aanslaat. Gebruik hem dan een half jaar later gewoon nog een keer. Je denkt misschien dat mensen onthouden wat je eerder hebt geplaatst maar dat is niet zo. Ze zullen het onderbewust wel herkennen maar zeker niet bewust. En – omdat bekend bemind maakt – zullen ze deze post ook weer eerder liken dan iets dat ze nog niet kennen. Maak het je zelf dus vooral niet al te moeilijk.
Tip 21:
Voor foto’s die je op Pixabay.com vindt, hoef je 9 van de 10 keer niet te betalen. Het staat erbij vermeld wanneer het wel zo is dat er een fee voor moet worden neergeteld. Maak altijd een schermafbeelding van het beeld dat je gebruikt – van welke gratis site je je foto’s dan ook betrekt, waarop staat dat het beeld vrij te gebruiken is. Dat kan je heel nare boetes schelen.
Tip 22:
Geef tips, maar wordt geen pastoor. Preken is irritant maar regelmatig advies is prettig. Overdaad schaadt, dus wissel je tips af met filmpjes, relevante quotes en semi-persoonlijke berichten die je publiek in staat stellen je beter te leren kennen. Wees afwisselend adviseur, vraagbaak en DurfTeVragen aan je volgers. Mensen geven zelf ook graag advies. Iedereen vindt het prettig om nut te hebben. Dus laat je ook helpen.
Tip 23:
Het gaat om de kwaliteit van de likes op je pagina. Niet om de kwantiteit. Ken de mensen die reageren op je pagina en zorg ervoor dat je een band opbouwt met deze volgers. Je kunt beter een pagina hebben met 500 trouwe volgers die werkelijk in je doelgroep vallen dan met duizenden “random” FB “kennissen” die nooit enige business voor je genereren.
Tip 24:
Veel ondernemers zijn al jaren op Youtube actief en dat leverde ze best heel veel op. Wat ik echter onlangs ontdekte was dat je video’s upload naar Facebook je veel meer commentaren, deelacties en likes krijgt, dan via Youtube zelf. Mijn advies is dus: “Doen!!!” via Facebook. Waarom dit zo veel beter aanslaat, verklaar ik doordat de video’s op facebook groot voorbijkomen in de tijdlijn. Facebook stelt je in staat om er goedkoop mee te adverteren. Ik heb het idee dat ze ook vaker worden weergegeven op tijdlijnen in Facebook, omdat FB graag meer bewegende beelden wil laten zien, om op die manier de concurrentie met YouTube aan te gaan. Je krijgt als je op Facebook een video plaatst een html bestand/link die je makkelijk op andere sites of pagina’s kan doorplaatsen. Dat wordt “embedded video” genoemd.
Tip 25:
Mocht je al regelmatig videootjes hebben gemaakt op Youtube, dan kun je deze als ze niet langer zijn dan 15 seconden ook op Instagram plaatsen én met een stukje passende tekst ook weer op Facebook doorplaatsen. Zo ben je minder tijd kwijt en sla je meerdere vliegen in een klap.
Tip 26:
Nostalgie verkoopt. Mensen hebben op de een of andere manier altijd het idee dat alles vroeger net een tikje rooskleuriger was. Herinneringen aan tijden van “weleer” worden meestal met veel warmte in een gelukzalig hoekje van onze hersenpan weggeschreven. Als je daaraan appelleert, door mensen uit te nodigen om samen met jouw “the road I was before” af te lopen, dan gaan ze reageren en raak je daadwerkelijk met hen in gesprek.
Tip 27:
Ik hoop dat je met mij instemt als ik zeg dat je mailinglijst de meest krachtige marketingtool is die je hebt (Facebook is een fantastisch middel om deze lijst op- en uit te bouwen). Als je deze lijst wil verlengen en meer mensen wil bereiken door meer interactie te krijgen op Facebook (zodat meer mensen jouw berichten zien) is het handig om in je nieuwsbrief te refereren aan een reeds goed lopende post op FB met een link daarbij ernaar toe. Je vraagt ze in je nieuwbrief brutaalweg om hun visie op deze post. Grote kans dat ze erop gaan klikken en reageren.
Tip 28:
Er bestaat een mogelijkheid in Facebook om je berichten van te voren klaar te zetten. Je kunt op die manier vooruit werken en efficiënt voor een week, paar dagen of zelfs een maand vooruit inplannen wat er voor posts op FB komen te staan. Op die manier waarborg je ook de continuïteit naar je volgers toe. Ze kunnen erop rekenen dat er iedere dag op bepaalde tijdstippen inspirerende teksten voorbij komen.
Tip 29:
Kalmte kan je redden tezamen met geduld. Als je een goede investering wil doen – in tijd en geld – in een goede FB-pagina met de juiste likes dan is het nodig dat je een lange adem hebt. Het kan vele maanden duren voordat je echt iets van de grond krijgt namelijk. Mensen kijken in eerste instantie alleen, liken nog niks, maar gaan langzaam aan je wennen. Pas als ze je een eerste like geven betekent dat dat je kunt gaan bouwen. Stug doorgaan is dus het advies. Blijf aanwezig ook al lijkt er niet direct reactie op je berichten te komen.
Tip 30:
Bereik de juiste doelgroepen door op een goede manier gebruik te maken van Facebook advertententies (facebook ads). Bedenk je hoe jouw ideale klant zich gedraagt, welke sites bezoekt deze, welke interesses deel je met ze of delen ze met elkaar. Welke TV programma’s vinden ze interessant en welke boeken staan op hun ‘wanted’ lijst. Als je op deze manier de ‘standaard categorieën’ van Facebook inzet, bereik je dus een heel specifieke doelgroep. Het verkeer naar je Facebook en webpagina zal er baat bij hebben.
Wil jij nog 10 BONUS Facebook Tips?
Download 40 Facebook tips nu direct
En welke tip ga jij toepassen? Met deze 30 tips moet het lukken om meer likes, meer fans en meer contact te krijgen op Facebook.
Geef een reactie