Een webinar organiseren. Het klinkt voor de meeste ondernemers een beetje als een ver-van-mijn-bed-show. Iets technisch, online, het liefst interactief en dan ook nog live met bewegend beeld. Omdat het een krachtige manier is om op te leiden of informatie over te brengen, vertel ik wat de do’s and dont’s zijn van een boeiende online presentatie.

 

[Tweet “Do’s and dont’s van webinars. Lees de handige tips.”]

DO: Maak het interactief
De kracht van een webinar is het feit dat jouw presentatie live is. Kies de juiste software zodat deelnemers op allerlei manieren mee kunnen doen, door bijvoorbeeld via een chat vragen te stellen. Deze kun je vervolgens in je presentatie beantwoorden. Als ze bijdragen aan jouw verhaal natuurlijk. Zorg ook voor een hulpje dat de vragen in kaart brengt en storingen op kan lossen. Niks zo vervelend als een presentator die staat te stuntelen en steeds afgeleid is omdat er van alles tegelijk gebeurt.

 

DON’T: Denken ‘ik doe het wel even’
Zelfs als je een presentatietalent bent, is het niet aan te raden om onvoorbereid een webinar te starten. De deelnemer verwacht iets boeiends, een presentatie die klopt en techniek die werkt. Niemand zit te wachten op een stuntelende presentatie die niet vloeiend verloopt. Een webinar is ook meer dan zomaar een praatje. Zorg dat je verhaal boeit, klopt en dat het materiaal dat je wilt laten zien in orde is. Het kan geen kwaad om bij een eerste poging een test run te houden met een klein groepje.

 

DO: Wees creatief en to the point
Wie blijft er kijken als iemand een inspiratieloos verhaal ophangt dat alle kanten op gaat. Voordat je jouw eerste webinar geeft, kun je het beste andere webinars ‘bezoeken’. Kijk wat zij goed doen en leer daarvan. Denk ook altijd na over jouw boodschap en hoe je die echt interessant kunt maken. Je wilt voorkomen dat halverwege jouw praatje de helft van de kijkers al afgehaakt is. Wees origineel en kies onderwerpen die niet al volledig uitgekauwd zijn.

 

DON’T: je publiek vergeten
Het voelt natuurlijk een beetje alsof je tegen een camera staat te praten. Je ziet je kijkers niet, maar ze zijn er wel. Het is goed om je je daar echt goed bewust van te zijn. Spreek je publiek aan. Stel vragen, betrek ze bij je verhaal. Laat ze ervaringen delen of vragen stellen. Net zoals je dat tijdens een interactief college in een klaslokaal zou doen. Het houdt de kijker bij de les.

 

Zoek je nog software om een webinar te geven? Kijk eens bij WebinarGeek

En? Ga jij binnenkort een webinar geven?