Ben jij ook ondernemer? En worstel ook jij met de manier waarop je het meest effectief kunt netwerken? De worsteling is vaak zelfs zo groot dat je de moed in de schoenen zakt en netwerkbijeenkomsten vermijdt als een enge ziekte. Totdat je merkt dat je toch echt moet investeren in nieuwe klanten en contacten. Het is van groot belang om ook met je collega’s – of concurrenten zo je wilt – contact te houden. Je wilt immers op de hoogte blijven van wat er “trending” is op de markt waarin jij je begeeft. Ook de op het eerste gezicht minder nuttige contacten zijn van belang en eigenlijk zijn er en paar basisregels die – als je ze handhaaft – van de gruwel, die netwerken misschien nu voor je is, een feestje maken.

 

  1. Strooien met je kennis wel of niet doen?

Wat is nu het meest effectief? Best lastig. Mensen die strooien met kennis en als het ware zichzelf de markt uitprijzen vind ik zelf eerlijk gezegd niet geloofwaardig. Ga maar na bij jezelf. Iemand die meteen van wal steekt en alleen over zichzelf spreekt, vind jij vermoedelijk ook niet “aardig” en je zal zo snel het beleefdheidshalve mogelijk is de spreekwoordelijke “kuierlatten” nemen, ver van deze persoon vandaan. Ik merk dat ik meer vertrouwen heb in de dames en heren die interesse tonen in mij en willen weten wat ik precies doe. Mensen die uit willen vinden hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan mijn welbevinden als ondernemer. Velen zullen denken dat het vertellen over know-how en de manier waarop die verkregen is, klanten over de streep trekt, maar onderzoek wijst uit dat niets minder waar is. De magie van klanten vinden, binden en – niet ontbelangrijk – behouden, schuilt in heel andere vaardigheden!

 

  1. Win eerst het vertrouwen en respect

Twee Amerikaanse psychologen Susan Fiske en haar collega Peter Glick ontdekten dat mensen onbewust proberen om tijdens een netwerkbijeenkosmst voor zichzelf twee vragen beantwoord te krijgen

–             Is deze persoon mijn vertrouwen waardig?

–             Is deze persoon iemand die ik kan respecteren?

 

Pas als we deze twee vragen met een ja kunnen beantwoorden gaan we interesse tonen in de kennis die iemand te delen heeft.

[Tweet “Krijg klanten via netwerkbijeenkomsten “]

 

  1. Hoe bereik je dat vertrouwen en respect dan Danielle, vraag je je nu misschien af?

 

Velen van jullie zal het antwoord niet verbazen, maar toch is het wel goed om het weer eens bevestigd te krijgen. Het onderzoek van deze twee psychologen geeft aan: wees authentiek, warm en betrokken. Wees daadwerkelijk geïnteresseerd in die ander. De oude drug “LSD” komt weer bovendrijven maar deze keer niet als het verslavende goedje uit de zestiger jaren. Dit keer als L.S.D., de afkorting van écht Luisteren, goed Samenvatten wat de ander gezegd heef, en vervolgens Doorvragen vanuit een verlangen om werkelijk te ontdekken wat die ander nodig heeft.

 

De magie schuilt hem in je intentie om werkelijk te willen weten wat de ander bezig houdt en beweegt. Om vanuit en oprechte passie de ander te willen helpen om een verbeterproces op gang te brengen in diens “ondernemers-” of “persoonlijke” omstandigheden.

 

  1. Jij bent in eerste instantie totaal niet interessant, houd dat in je achterhoofd!

 

Het klinkt een beetje naar en onaardig misschien. Maar voor die netwerker, waarmee jij in gesprek komt, is het niet zo interessant wie jij bent en wat jij doet, maar vooral dat jij hem of haar ziet, naar hen luistert en hen een goed vertrouwd gevoel geeft. Want … Heel eerlijk? …. ? Jouw verhaal zal hen in het begin feitelijk een klein beetje “worst” wezen. Ze willen eerst weten of jij hen wel ziet, hoort en respecteert.  Een stukje erkenning en gezien worden … dat verlangen is iets dat diep in ons allen verweven zit. Door het een ander daadwerkelijk te gunnen, gun je het ook aan jezelf. Het werkt als een boemerang en jij geeft wat je uiteindelijk via een omweg zelf terug zal ontvangen. Ga dus met een ietwat gewijzigde insteek naar zo’n netwerkbijeenkomst. Laat die ander praten, vraag door en zorg ook dat je het antwoord écht wil  horen. Echtheid en authenticiteit is van levensbelang voor iedere ondernemer. Daar staat of valt alles mee.