Je website is een plek waar je klanten kunt ontvangen, informeren en overtuigen. Alleen zie ik dat veel ondernemers worstelen met hun website. “Wat zet ik er op”? Met Facebook idem dito. Ze zitten te staren naar het scherm en na te denken over wat je nou weer moet schrijven. Duidelijk een SOSmoment!  Daarom heb ik 50 tips gemaakt voor het maken van content.

 

Volg de tips en je maakt heel eenvoudig content. Wil je het nog eens nalezen? Download dan de handige PDF, zodat je het iedere keer weer erbij kunt pakken en nalezen om content te maken.

50 tips voor het schrijven van content voor website & Facebook

 

WEBSITE

    • 1. Verplaats je in de lezer
      Wie is je doelgroep? Leef je in en verplaats jezelf in de doelgroep. Waar houdt de lezer zich mee bezig? Met welke vraag komt hij op jouw website terecht? Hoe voelt de lezer zich? De lezer moet het gevoel hebben dat de tekst voor hem geschreven is. Het moet herkenbaar zijn en een gevoel oproepen. Stel de klant centraal in je teksten. Gebruik ‘je’ of ‘u’ en spreek niet constant vanuit ‘wij’ en ‘ons bedrijf’.
    •  

    • 2. Hou het simpel
      Een eenvoudige tekst wordt beter begrepen, beter onthouden en sneller gelezen.
      Schrijf niet te wollig; treed niet te ver in details zoals technische specificaties van je product, maar beperk je tot de USP’s. Vertel niet uitgebreid ‘wat’ het is dat je aanbiedt, maar leg in plaats daarvan uit ‘hoe’ het werkt en ‘waarom’ je dit product of deze dienst in de markt hebt gezet. Schrijf bovendien niet te stoffig; het is erg belangrijk dat een tekst energiek en vlot geschreven is. Enthousiasmeer de lezer, een tekst zonder plezier wordt ook niet met plezier gelezen.
    •  

    • 3. Een perfect geheel
      Met losse flodders bereik je niets. Alle content op je website moet een perfect geheel vormen. Dit geheel bereik je door het maken van een contentstrategie. Binnen een contentstrategie zorg je ervoor dat alle tekst, afbeeldingen, onderschriften, etc. onderdeel zijn van een bepaalde gedachte. Alle content moet dezelfde sfeer uitstralen: één geheel vormen.

 

TIPS DOWNLOADEN? KLIK HIER

     

  • 4. Ga voor kwaliteit
    Er is helaas heel veel content die de middelmaat niet ontstijgt. Vaak is de oorzaak dat de maker te weinig tijd investeert en dat zie je terug. Maak liever minder content, maar stop je uren in één stuk dat echt de moeite is. Bijvoorbeeld omdat je veel research hebt gedaan of omdat je echt de diepte in gaat met je onderwerp.
  •  

  • 5. Wees onderscheidend
    Denk aan originele foto’s, tekeningen, GIF’s, infographics, interactieve afbeeldingen en video’s. Doorbreek vaste routines, vernieuw en doe is gek. Originaliteit is hier wel het sleutelwoord.Kies net even andere onderwerpen dan je vakgenoten of concurrenten doen. Je producten of diensten hebben als het goed is ook hun bijzondere kenmerken dus probeer hetzelfde met je content te doen. Of ga voor een andere invalshoek, toon je eigen visie op zaken of durf iets tegendraads te beweren.
  •  

  • 6. Vertel geen onwaarheden
    Wees eerlijk en transparant. Schrijf geen onwaarheden op, probeer ‘leugentjes om bestwil’ te voorkomen en vermijd het pochen over je product of dienst. Probeer claims zoveel mogelijk met bewijs te onderbouwen, bijvoorbeeld reeds voltooide onderzoeken, algemene feiten of recensies van bestaande klanten.
  •  

  • 7. Deel je kennis
    ‘Straks geef ik teveel weg’ is een vaak gehoorde angst als mensen uitgenodigd worden om ongeremd hun kennis te delen. Ze vergeten dat het heel iets anders is om kennis van een scherm te halen dan om een deskundige in te huren die het echt goed kan. En dat veel consumenten en bedrijven er niet eens zin in hebben om iets zelf te doen. Door echt te laten zien wat je weet en dat vrij te delen maak je de drempel lager om contact met je op te nemen.
  •  

  • 8. Kies een passende vorm
    Feit blijft dat artikelen met ‘lijstjes’ populair zijn. Mensen delen ze graag op social media en willen er ook naar verwijzen vanaf andere websites. Dat geldt ook voor columns en opinieartikelen als deze, die ofwel vlot en in eigen stijl geschreven, ofwel goed onderbouwd en doordacht zijn. Visuele communicatie werkt ook bijzonder goed. Soms kun je content beter in een korte video gieten of in een serie afbeeldingen (een SlideShare bijvoorbeeld) dan het zoveelste tekstartikel.
  •  

  • 9. Plaats regelmatig nieuwe content
    Zorg voor regelmatig nieuwe content. En dan niet een nieuwtje “omdat het moet”. Maar volwaardige goede content. Regelmaat kan bijvoorbeeld ook zijn 1 keer in de maand of 2 maanden.

    TIPS DOWNLOADEN? KLIK HIER

  • 10. Probeer eens een “serie” te schrijven
    Door bijvoorbeeld één onderwerp te behandelen in een serie van 5 weken (elke week een nieuw deel) zorg je er voor dat de geïnteresseerde lezers iedere week terug komen. Ook hou je de spanning op en zullen ze in de tussentijd misschien de tijd nemen om ook andere berichten op je site door te struinen.
  •  

  • 11. Vraag een gastblogger
    Vraag anderen uit dezelfde branche / markt om eens een blog artikel te schrijven op jouw site als gast-blogger! Gast bloggers brengen veel voordelen met zich mee; een andere schrijfwijze, andere inzichten, artikelen met een onderwerp waar je zelf misschien nooit op was gekomen en content van meerdere auteurs op je website. Dat laatste is ook zeker iets wat Google waardeert!
  •  

  • 12. Schrijf zoekmachinevriendelijk
    Natuurlijk, je schrijft je teksten voor je lezer. Maar wil je scoren in de zoekmachines, dan kan en mag zoekmachinevriendelijk schrijven niet ontbreken. Waar is de lezer naar op zoek? Welke woorden gebruikt hij tijdens het zoeken? Kies voor sterke zoekwoorden en laat deze zo nu en dan (zeker niet te vaak) terugkomen in de tekst. Maak gebruik van de H1 en H2 tags, de title tag en de meta description om het zoekmachineplaatje compleet te maken.
  •  

  • 13. Schrijf actief
    Probeer woorden als ‘kunnen’, ‘zullen’, ‘mogen’, etc. te vermijden. Dit soort woorden maken je zinnen onnodig lang. Gebruik korte en bondige zinnen, die niet langer zijn dan 15 woorden. Schrijf je teksten zo dat je de lezer aanmoedigt tot de actie die je van hem of haar verlangt, bijvoorbeeld het abonneren op je nieuwsbrief.
  •  

  • 14. Schrijf eerst, schrap later
    Een tekst hoeft niet in één keer perfect te zijn. Schrijf eerst een ruwe versie en laat het bezinken. Schrappen kan altijd later. Bovendien dien je rekening te houden met zoekmachineoptimalisatie, waardoor die prachtige zin die je geschreven hebt, wellicht alsnog het veld moet ruimen.
    Een woordgrens kan bovendien helpen. Het is vergelijkbaar met een deadline. Het voorkomt dat je later veel tekst moet schrappen en geeft je een doel waar je naar toe kunt werken. Schrijf daarbij uiteraard altijd met het einde in je achterhoofd. Wat wil je dat de lezer gaat doen?
  •  

  • 15. Ga voor lengte
    Langere artikelen van minimaal 1000 woorden geven de indruk dat je weet waar je het over hebt en dat het een doorwrocht artikel is. Omdat ze doordacht zijn en ogen, willen veel mensen ze graag delen en deze artikelen doen het ook goed in Google. MITS ze goed geschreven zijn. Ga niet voor lengte om de lengte, maar kies een onderwerp dat zich ervoor leent. Splits het artikel in heldere, korte stukken en vergeet vooral niet om afbeeldingen en bullets toe te voegen zodat het artikel ook op een telefoon prettig leest.
  •  

  • 16. Vermeld de leestijd
    Hoe lang duurt het om een blogitem te lezen? Vermeld de verwachte leestijd! Zo weet een bezoeker exact wat hij kan verwachten.
  •  

  • 17. Zorg voor een call-to-action
    Voordat een artikel geschreven wordt is het belangrijk om na te denken met welk doel je het artikel schrijft. Wat wil je bereiken, of zoals het vaak omschreven wordt, wat is je call-to-action. Een call-to-action houdt in dat de klant of bezoeker op je website overgaat tot een bepaalde actie. Bijvoorbeeld het doen van een aankoop, het invullen van een formulier of het overgaan tot een telefonische oproep of email-actie
  •  

  • 18. Werk altijd met (fictieve) deadlines
    Nóg een wijs gezegde: “Work expands to fill the time available for its completion”. Deze wet van Parkinson stelt dat het werk (dat je bijv. aan een tekst besteedt) uitdijt naar de beschikbare tijd om die taak te realiseren. Simpel gezegd; hoe meer tijd je hebt, hoe langer je er over doet. Stel daarom een deadline op die verloopt in de nabije toekomst. Zo houdt je jezelf scherp. Wanneer je met je rug tegen de muur staat ben je immers meer gefocust, werk je efficiënter en lever je betere content af.
  •  

  • 19. Inhaakkalender
    Plan je content vooruit en hanteer naast een contentkalender ook een inhaakkalender. Door vooraf te anticiperen op aankomende ‘issues’ en hier content voor te schrijven, voorkom je dat je een belangrijke kans mist of te weinig tijd hebt om ergens op in te haken. De inhaakkalender van Issuemakers is daarbij een sterk hulpmiddel.
    Op bepaalde gebeurtenissen kun je je uiteraard nooit voorbereiden. Het goede presenteren van het Nederlands elftal op het WK was niet te voorspellen, maar je kunt wél anticiperen op een gunstig en ongunstig scenario.
  •  

  • 20. Second opinion
    Laat je tekst altijd door iemand nalezen. Je voorkomt daarmee niet alleen dat een spel- of grammaticale fout je ontglipt, een frisse kritische blik van iemand anders kan zorgen voor nieuwe inspiratie en scherpe aanvullingen.
  •  

  • 21. Check aanpassingen op je website
    Als je wijzigingen aanbrengt op je website, controleer deze meteen, in een tweede tabblad, aan de voorzijde van je website. Het komt regelmatig voor dat wijzingen die doorgevoerd zijn in het CMS, niet op de website zelf (aan de voorzijde) is gecheckt. Druk op F5 om de browser opnieuw te laden. Soms komt het voor dat bepaalde wijzigingen, niet zichtbaar zijn aan de voorzijde van de website. Dit kan te maken hebben met de cache, wanneer je de cache leegt, worden de wijzigingen wel zichtbaar.
  •  

  • 22. Verhoog de leesbaarheid
    Wist je dat ongeveer 80% van de internetgebruikers weinig tot niets leest? Ze scannen een tekst voordat ze bepalen of ze het grondiger gaan lezen. Tijdens het scannen vallen bepaalde zaken op:
    – Koppen en tussenkoppen
    – Opsommingen
    – Afbeeldingen
    – Call-to-action knoppen
    – Contrast is belangrijk. Duidelijk contrast tussen je teksten en de achtergrond waar ze op staan is noodzakelijk voor optimale leesbaarheid. Zwarte letters op een witte achtergrond is bijvoorbeeld altijd goed. Ook moeten je letters niet te klein zijn. 12 pixels als lettergrootte is vaak het absolute minimum. Voor een optimale leesbaarheid kan je beter 14 of zelfs 16 pixels als standaardformaat aanhouden.Maak gebruik van bovenstaande zaken om de leesbaarheid van je tekst te verhogen.
  •  

  • 23. Maak een betere titel
    De click-through-rate is zeer hoog gecorreleerd aan de ranking van je pagina. Dus hoe meer clicks je krijgt, hoe hoger je ranking zal worden. Zorg dat je titel pakkend is en aanzet tot actie. Verklap niet alles in je titel of meta-omschrijving, maar zorg dat lezers een reden hebben om op de link te klikken.
  •  

  • 24. Visualiseer met afbeeldingen
    De gemiddelde artikelen of blog posts die organisch bovenaan staan hebben maar liefst 9 afbeeldingen! Zorg dat er zeker één afbeelding na iedere 75-100 woorden te zien is. Één lange tekst scoor je weinig punten mee. Lezers zijn namelijk op zoek naar het eindpunt van je tekst, of meerdere eindpunten. Ze willen een beloning voor het lezen, geef ze daarom een goede afbeelding.
  •  

  • 25. Gebruik professionele foto’s
     
    Hoge kwaliteit foto’s in je content hebben 121% meer kans om gedeeld te worden dan foto’s van slechte kwaliteit. Tip: hoge kwaliteit foto’s hoeven niet veel geld te kosten. Kijk maar is op websites als StockSnap, waar mensen professionele foto’s gratis delen, zelfs voor commercieel gebruik!
  •  

  • 26. Zorg voor professionele video’s
    Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van video’s, voor uitleg van een product, een bedrijfsfilmpje of voor een toespraak. Leuke en goede ontwikkeling, mits het er professioneel uitziet. Interessante shots, wisseling van camera positie, in-, uitzoomeffecten, close-ups, totaalshots, etc. Je begrijpt wel, iemand voor de webcam zetten of zelf met een klein camera’tje aan de gang levert dit niet op. En dan hebben we het nog niet over het editen van het beeld.
  •  

  • 27. Zorg voor ‘zwevende’ social media deelknoppen
    Zwevende knoppen zorgen voor 27% meer social media kliks (en dus meer verkeer), ten opzichte van knoppen die alleen op de boven- of onderkant van je pagina staan. Nog een reden: content pagina’s die vaak op social media gedeeld worden, ranken ook organisch hoger in Google. Maak delen daarom zo makkelijk mogelijk en laat de knoppen mee scrollen!
  •  

  • 28. Link uit
    Als je een externe link plaatst die meerwaarde biedt voor de bezoeker, bijvoorbeeld door extra informatie te geven over een bepaald onderwerp, dan is dat positief. Positief voor je bezoekers, gebruiksvriendelijkheid en uiteindelijk ook voor je posities in Google! Zo hebben wij deze infographic geraadpleegd voor deze blog.
  •  

  • 29. Knip & plak niet vanuit Word
    Wanneer je je website wilt gaan vullen met tekst, maak je hiervoor meestal gebruik van een CMS.  Het is niet verstandig tekst direct uit Word te plakken in de tekst-editor. Het kan zijn dat je daarmee de opmaak uit het Word document overneemt in het CMS. Zo kan het voorkomen dat bepaalde stukken tekst in het standaard font Arial zijn opgemaakt, en door het knippen en plakken, er stukken Verdana tussen staan. Dat is zonde natuurlijk. Dit kun je voorkomen door tekst op te maken in een ‘blanco’ tekstverwerkingsprogramma, Notepad voor Windows of Teksteditor voor IOS.
  •  

  • 30. Gebruik geen Caps-Lock
    Regelmatig dienen teksten te worden aangepast, met een gewijzigde openingstijd, een belangrijke mededeling of iets anders soortgelijks. De ene mededeling is nog belangrijker dan de ander, soms wordt tekst dikgedrukt, schuin dikgedrukt met onderlijning of Caps-Lock in een felle kleur en onderstreept. Voorkom in ieder geval dat je Caps-Lock gaat gebruiken, dat staat zo schreeuwerig en dwingend. Wil je iets onder de aandacht brengen? Bedenk of dit via een speciale button kan of een mooi afgerond hoekje bovenaan de website. Dit valt beter in de smaak bij bezoekers dan een ‘dwingend’ lijkende tekst.
  •  

  • 31. Stem kleurgebruik af
    Niet alle kleuren matchen even goed met elkaar, wanneer je in een website met roodtinten een paarse foto toepast, kan dit met elkaar gaan vloeken. Wat voor jou mooi kan zijn, kan door de bezoekers van je website als heel anders ervaren worden. Stem het, bij twijfel, altijd even af met de webdesigner van je website.
  •  

  • 32. Trek huisstijl door in andere kanalen
    Deze tip heeft indirect met je website te maken. Wanneer je als organisatie actief bent op social media, wordt de link gelegd met je website. Op je Facebook pagina, Twitter account en LinkedIn bedrijfspagina kun je bedrijfsinformatie kwijt, bij het ene kanaal iets meer dan bij het andere. Zorg ervoor dat deze kanalen qua vormgeving, inhoud, teksten, beelden aansluiten bij je website.
     
    FACEBOOK
  •  

  • 33. Wat voor content kun je op Facebook plaatsen?
    – Quotes, gebruik vooral korte en pakkende quotes en zorg dat deze relevant zijn voor je doelgroep.
    – Milestones, om mijlpalen van je bedrijf, merk of fanpage te vieren. Bijvoorbeeld wanneer je een (voor jouw) indrukwekkend aantal pagina likes hebt behaald. Dit is dan ook iets wat je veel voorbij ziet komen op de pagina’s van grote en bekende bedrijven.
    – Speel een spelletje, zoals ‘zoek de verschillen’ of ‘raad het plaatje’. Dit klinkt misschien heel eenvoudig, en dat is het ook, maar mensen zitten meestal op Facebook om vermaakt te worden. Door het spelletje simpel te houden bedenken mensen automatisch het antwoord en dan is de stap naar een reactie ineens ook niet meer zo groot.
    – Inhakers, bijvoorbeeld op de feestdagen, seizoenen of de actualiteit. Wordt het morgen prachtig weer? Stel je fans dan bijvoorbeeld een keer de vraag of zij vinden of het weer tijd is om te barbecueën. Heeft de trein weer eens vertraging? Verwerk dit in een leuke afbeelding. Wees wel altijd een beetje zuinig met je inhakers, en laat het niet je waardevolle content overschaduwen.
    – Feitjes, geef je fans zo nu en dan een feitje over je bedrijf, merk of product. Op deze manier kunnen ze jou en jouw bedrijf beter leren kennen.
    – Stel vragen, de beste manier om een antwoord los te peuteren is nog altijd door een vraag te stellen. Dat kan een serieuze vraag zijn met betrekking tot je bedrijf of product, maar ook een casual vraag als ‘’De zomer komt in zicht. Heb jij al een vakantie geboekt?’’
    – Facebook enquête, super handig als je een kort marktonderzoekje wil doen. Gewoon vragen wat je wilt weten.
    – Fill in the blanks, is een goede manier van content om in gesprek of discussie te gaan met je fans en potentiële klanten. Als coach kun je bijvoorbeeld zeggen: Als ik jou een dag lang gratis help, dan ______.
    – Fan berichten, sturen je fans vaak leuke verhalen of plaatjes in? Beloon ze dan ook voor hun toewijding en plaats eens een bericht van je fans.
    – Winactie, winacties zijn leuk, maar ze kunnen ook een beetje cheesy zijn. Kom dus niet al te wanhopig over en zorg dat je winactie echt een stukje waarde heeft. Geef niet iets weg voor alleen maar likes (wat je wel wilt natuurlijk), maar verpak het als het weggeven van een stukje waarde aan je (potentiële)klant. En belangrijk! Geef altijd een relevante prijs weg, zodat je relevante fans bereikt en niet alleen mensen die meedoen om de prijs.
    – Geef de like knop een andere betekenis, in plaats van het zitten wachten totdat de likes binnenstromen kun je zelf ook actie ondernemen. Bijvoorbeeld: ‘Ben jij ook altijd zo onproductief op maandagochtend? Klik op vind ik leuk!’ Of dit: ‘Als dit artikel waardevol voor je is, en het je wellicht wat nieuwe inzichten en inspiratie heeft gegeven, klik je dan straks ook op de like button?’
    – Waar of niet waar, dit is een leuke manier van content die ook nog eens een discussie op gang kan brengen. Gebruik een niet al te omstreden feitje uit jouw branche en vraag om een waar of niet waar.
  •  

  • 34. Waar moet je op letten als je contect op Facebook plaatst?
    – Houd je berichten kort, mensen komen vaak niet op Facebook om hele boekwerken te lezen. Daarnaast is het ook gewoon aangetoond dat berichten met korte tekst het beter doen. Zorg dus dat je content overwegend kort en bondig is.
    – Varieer, en plaats dus niet elke dag alleen maar drie leuke plaatjes. Jouw fans willen ook graag zien dat jij tijd in ze steekt en nadenkt over hun wensen. Wissel dus af met verschillende soorten content.
    – Afbeelding, als er iets is wat het fantastisch doet op Facebook, dan zijn het wel afbeeldingen. Wij mensen zijn nou eenmaal heel visueel ingesteld. Houd je afbeeldingen clean en zorg dat de scherpte van de afbeelding goed is.
    – Tone of voice, ken je doelgroep, onderzoek hoe zij communiceren en stel daar je tone of voice op af. Een doelgroep met jonge mensen hoef je bijvoorbeeld absoluut niet met u aan te spreken.
    – Volledige links, hier is ook een onderzoekje naar gedaan, en wat blijkt? De volledige link (naar bijvoorbeeld een specifieke pagina op je website) plaatsen in je content werkt veel beter dan een verkorte link.
    – Een mooi design, als je veel afbeeldingen plaatst, zorg dan dat je een bepaald stijl aanhoudt. Gebruik een paar vaste kleuren en lettertypes. En natuurlijk niet je logo vergeten!
  •  

  • 35. Hoe zorg ik voor “engaging” content op Facebook?
    – Wees relevant, en zorg dus dat je content plaatst die past bij jouw doelgroep en interessant voor ze is.
    – Speel in op de emotie, we zitten allemaal als mens achter de computer, of op onze tablet of telefoon. Business to Business bestaat vrijwel niet op social media. Speel daarom ook in op het ‘dat heb ik/ dat (her)ken ik ook gevoel’ van de mens.
    – Identificeer je, zorg dat je dezelfde taal spreekt als jouw fans. Wees eerlijk en menselijk om het vertrouwen op te bouwen.
    – Hou van je fans, reageer op hun vragen. Persoonlijke aandacht is echt één van de sleutels tot succes. Geef ze veel liefde en zet ze af en toe in de spotlight.
  •  

  • 36. Hoe kun je goede Facebook content maken?
    – Kijk naar jouw voorbeelden, je kent vast wel een paar (bekende) mensen die het goed doen op Facebook. Let dus op wat zij voor content plaatsen en hoe de interactie met hun fans is. De perfecte plek om je inspiratie vandaan te halen!
    – Altijd checken of je content Entertainend, Educatief of Inspirerend is, want je moet natuurlijk wel plaatsen met een doel. Voor dat je iets op Facebook gooit denk dan ook eerst na of het wel leuk genoeg is, of je fans er iets van kunnen leren of dat het ze wellicht kan inspireren.
    – Canva, voor het creëren van afbeeldingen op elk gewenst formaat. Canva barst van de mogelijkheden en helpt je eenvoudig bij het maken van posters, omslagfoto’s, kaartjes en afbeeldingen voor je website.
    – Extra fijn: met deze tool kun je ook pdf bestanden maken!
    – Picmonkey, mijn favoriet onder de fotobewerkingsprogramma’s. Met Picmonkey kun je omslagfoto’s, collages en beelden bij berichten maken. Je kunt je eigen foto’s importeren en voorzien van tekst. Heel fijn om in te werken.
    – Pixabay, gebruik je voor gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit, vrijgesteld van copyrights. Je mag ze downloaden, aanpassen en gebruiken waarvoor je maar wil, zelfs in commerciële toepassingen.
    – iMovie, een erg handige toepassing om van foto’s een ware film te maken, inclusief bijbehorende muziek. Kies een thema, voeg je beelden toe, bewerk deze, zoek de juiste muziek en de film is klaar.
    – Moviemaker, de Windows variant om de mooiste video’s mee te maken. Wel even downloaden en je kunt aan de slag. Video doet het namelijk erg goed op Facebook.
  •  

  • 37. Hoe en wanneer plaats je contect op Facebook?
    – Contentkalender, heel handig om het overzicht mee te houden. Bedenk ruim van te voren wat voor content je wilt gaan plaatsen en wanneer. Zo kun je aan de hand van je contentkalender zien wanneer je iets uit moet werken en in moet plannen.
    – Experimenteer met tijden, niet iedereen zit namelijk op hetzelfde tijdstip op Facebook. Test dus wanneer jouw fans het meest online zijn door op verschillende tijden je content te plaatsen, totdat je de juiste hebt gevonden. Dit kan bijvoorbeeld om 13:00 en om 20:00 uur zijn.
    – Inplannen in Facebook, het scheelt je heel veel keren per dag inloggen als je aan de hand van je contentkalender je Facebook berichten in gaat plannen. Dit kan variëren tussen weken en maanden, maar zo heb je wel altijd een beetje speling om nieuwe content te schrijven of belangrijk werk tussendoor te doen.
    – Post regelmatig, en daarom is het zo belangrijk om de juiste tijden vast te stellen. Met één keer posten per week kom je er niet. Met al het Facebook geweld zou jouw pagina in het niet verdwijnen. Je hoeft ook niet meteen all-in te gaan, maar kijk bijvoorbeeld eens of je misschien 1 tot 3 keer per dag iets kunt plaatsen.
  •  

  • 38. Boost je content
    Boost je content, voor een paar euro kun je namelijk je bereik al enorm vergroten. En volgens mij was het nu net de bedoeling om door middel van je Facebook content meer (potentiële) klanten naar je toe te trekken.
  •  

  • 39. Focus op waarde
    Focus op waarde, niet op likes, het is best leuk als je veel likes hebt op je Facebook pagina, maar ze zijn nog altijd geen enkele cent waard. Je krijgt er geen brood mee op de plank. Focus je daarom op de waarde van je content, want dat zorgt wél voor nieuwe klanten, en een extra croissantje op zondagochtend.
  •  

  • 40. Afbeeldingen en tekst
    Hou je tekst op afbeeldingen binnen de 20% marge, als je met die afbeelding wilt adverteren. Ze controleren hier op, dus de kans is groot dat als je over die 20% zit, je advertentie minder bereik krijgt. Je kunt dit meten met de Rastertool.
  •  

  • 41. Promoot je andere kanalen
    Promoot ook je andere kanalen, heb je een YouTube kanaal? Of net een fantastisch leuk Pinterest bord gemaakt? Maak eens een cross-over en promoot je andere kanalen op Facebook. Zo, heb je meteen ook weer wat leuke berichten voor op je contentkalender.
  •  

  • 42. Hergebruik je content.
    Een artikel dat je een jaar geleden hebt geschreven (mits deze nog relevant is) kun je gewoon in een nieuw jasje steken en als nieuwe content plaatsen op Facebook.
  •  

  • 43. Geef tips
    Geef tips, ben je bijvoorbeeld personal trainer? Geef je fans af en toe een tip voor een goede sport oefening. Ben je makelaar? Wat dacht je van een tip voor de aankoop van een huis? Dit gaat heel veel waarde toevoegen voor jouw fans.
  •  

  • 44. Geef je afbeeldingen tekst mee
    Geef je afbeeldingen tekst mee, wanneer je een afbeelding plaatst, zet dan niet alleen de tekst boven het plaatje, maar ook in de omschrijving wanneer je op de afbeelding klikt. Wanneer een afbeelding veel gedeeld wordt, verdwijnt vaak de begeleidende tekst op den duur. Door deze in de omschrijving te plakken blijft je belangrijke content eeuwig aan je afbeelding hangen.
  •  

  • 45. Juiste doelgroep
    Zorg dat je de juiste doelgroep target, weet niet alleen wie je fans zijn, maar ook waar je ze kunt vinden. Dit is echt cruciaal om een Facebook advertentie voor je bericht succesvol te maken.
  •  

  • 46. Hergebruik berichten
    Plaats je winnende berichten opnieuw, heel simpel maar heel effectief. Heb je een bericht dat het goed doet? Plaats hem gewoon nog een keer! Zo kunnen mensen die nieuw zijn op je pagina ook meteen je allerbeste content vinden.
  •  

  • 47. Pakkende omslagfoto
    Zorg voor een pakkende omslagfoto, die niet alleen mooi maar ook functioneel is. Geef je omslagfoto ook een tekstbeschrijving mee en gebruik je omslagfoto voor een call-to-action. Dit is namelijk de eerste content die de bezoekers van jouw pagina zien.
  •  

  • 48. Video
    Plaats video op Facebook. Video krijgt de meeste aandacht en bereik.
  •  

  • 49. Doorzettingsvermogen
    Houd vol, verwacht niet dat je likes ineens de pan uit rijzen. De strategie is om consistent te blijven posten en waarde te geven aan je fans. Het kan wellicht een paar maanden duren, maar hard werk loont altijd.
  •  

  • 50. Wat moet je absoluut niet doen op Facebook?
    – Hashtags, zet geen overvloed aan hashtags onder elke afbeelding. Dit wordt niet echt gewaardeerd op Facebook, en heeft ook totaal geen nut. Dus dat kun je beter voor Instagram of Twitter bewaren.
    – Plaats niet te weinig, hoe goed je content ook is, als je niet vaak berichten plaatst word je alsnog over het hoofd gezien. Plaats dus echt minimaal één keer per dag (het liefst meer).
    – Alleen maar winacties of alleen maar quotes, dit zijn natuurlijk de meest eenvoudige vormen van content, en ze zijn ook heel leuk, maar zorg niet dat ze de overhand nemen op je pagina. Uiteindelijk draait het om relevantie en een toevoeging voor je klanten, dus wissel veel af.
    – Te veel reposten van je andere kanalen, houd Facebook voor Facebook, en niet om ook al je Twitter berichten te plaatsen. Mensen zullen dan snel denken dat je misschien wel te lui bent om wat te verzinnen. En als mensen echt fan van je worden, dan zoeken ze je ook op op Twitter!
  •  
    Mis je nog tips? Laat ze hieronder gerust achter!