Een bedrijf kun je zien als een schip. Je bepaalt de koers met je kompas en als je de weersomstandigheden in het oog houdt en je koers waar nodig bijstelt, kom je binnen een bepaalde tijd aan in de ‘veilige haven’ die je verkiest.
“Veilige haven, echt hé, vanonder welke rots kom jij vandaan gerold?”, zal je nu misschien denken. “Bloggen voelt voor mij als een soort mijnenveld vol bagger en misère. Ik waag me er niet aan. Ik besteed het uit aan een professional.” Prima, vooral doen, wij zijn je graag behulpzaam. Maarre … niet iedereen is in de financiële gelegenheid om bloggers in te huren, en … JIJ bent degene die de kennis heeft van jouw vakgebied. Die blogger zul je toch moeten voorzien van de juiste informatie, want hij/zij is geen expert op jouw specifieke vakgebied. Tijd kost het je dus sowieso. Dus of je er nu voor kiest om zelf te bloggen of om je blogger of tekstschrijver te briefen, tijd kost het je sowieso!
Belangrijke vraag die nu volgt: Levert bloggen mij ook wat op?
Hey mate, no worries, zeggen de Australiërs dan. Maak je niet zo ontzettend veel zorgen. Jij bent toch expert op het vlak van jouw werkgebied? Als anderen dat niet weten, hoe kunnen ze dan jouw klant worden? Op de een of andere manier moeten ze toch worden ‘verwittigd’ – heerlijk ouderwets woord – van jouw superieure kennis en kunde!
Klantenbinding door blogs!
Antwoord is dus: ja, zakelijk bloggen is lucratief, waarom zou het anders zo veelvuldig worden gedaan? Jouw klant leert jouw expertise kennen. Hij gaat je blogs volgen, gaat reageren – en eventueel anderen erover vertellen – en jij kunt uiteindelijk met die klant om tafel.
Praktisch en to the point!
Je klanten gaan je blogs waarderen door de waardevolle en praktische tips die je ze geeft en brengen elkaar op de hoogte als er weer een nieuw blog is. Zorg dat je de voorbeelden van het praktische nut van jouw product of dienst – die je in jouw dagelijkse praktijk ziet – noteert. Je kunt bloggen – of die professionele blogger briefen – met die informatie. Het zijn de uit het leven gegrepen voorbeelden die je klanten waarderen. Beantwoord in je blog echt wezenlijke vragen waarop iedereen zit te wachten.
Een geheugensteuntje voor het maken van waardevolle content dat je nooit vergeten zult.
En zeker niet als je zo vals zingt als een fluitketel, net als ik.
Bijna iedereen kent het bekende liedje van Ramses Shaffy: zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.
Ik heb er een blogversie van gemaakt die jou zal helpen: lees, hoor, deel, plan, praat, train en bewonder. Je zult door de melodie onder deze regel te leggen en die in dezelfde toon te zingen als Ramses Shaffy dat doet, niet snel vergeten aan welke voorwaarden de content voor je blogs moet voldoen. Hieronder werk ik de gezongen “blog-in-uitvoering-werkwoorden” voor je uit. Wedden dat jij nooit meer vergeet hoe je onderwerpen moet vinden voor je nieuwsbrief?
Waarom is het onthouden van dat “blogcontent-liedje” zo belangrijk? Deze regel wordt jouw persoonlijke ‘kompas’. Het zal je helpen na een zomerstorm of een winterse bui je koers weer op ‘winst’ te zetten en goede blogs te schrijven of te laten schrijven voor je bedrijf.
Tip: zoek voordat je verder leest eerst het liedje van Ramses Shaffy op op Youtube.
Lees: een goede expert – en dus ook een goede blogger – leest veel over zijn vakgebied en noteert daaruit voorbeelden. Daarbij kan hij of zij vanuit zijn eigen kennis een toevoeging of waardevolle aanvulling schrijven. Jij kunt daar immers iets uitlichten en dat nader uitdiepen. Handig om wat aantekeningen in een daarvoor bestemd schriftje of in een notitie-app (zoals evernote of S-note op je smartphone) te verwerken, zodat je je gedachtenspinsels daaromtrent later nog kunt terugvinden.
Hoor: hoor die ander, luister naar je concurrent. Leg je oor op de wind en zwijg zelf regelmatig om echt te horen wat die ander te vertellen heeft. Echt luisteren betekent ook écht inspiratie krijgen en opdoen. Je hoort wat de ander nodig heeft en kunt op die manier inspiratie krijgen voor de manier waarop je die ander kunt helpen. Noteer alles wat je hoort en beluistert in dat notitieboekje of notitie applicatie op je smartphone.
Deel: deel tips en ideeën die jij hebt met je klanten. Zorg dat die ideeën praktisch en niet te breedsprakig in je blog worden verwoord. Tijd is kostbaar, tips echter ook. Door je tips en trucs te delen, creëer je dat stukje vertrouwen in je expertise en tevens maak je ruimte voor die gunningsfactor bij die ander. Jij deelt, zij delen terug. Het is zalig om te geven, maar je zult ook zeker wat terug ontvangen – op termijn.
Plan: zakelijk bloggen is niet iets dat je zo maar, ad random, moet doen. Bedenk wat je doel is. Wat wil je dat je klant doet na het lezen van jouw blog? Wil je dat hij een verkooppagina bekijkt? Of wil je dat hij zich inschrijft voor jouw nieuwsbrief? Werk daar dan in je blog naartoe.
Plan ook je onderwerpen vooruit. Bedenk een strategie op langere termijn, waarbij je steeds een stukje meer laat zien van wat jij kunt toevoegen voor die klant. Maak daarvoor een beleid en zoek onderwerpen die erbij passen. Ga informatie zoeken naar aanleiding van je planning. Denk daarbij bijvoorbeeld aan online boekwinkels omdat die al lekker overzichtelijk zijn. De index van e-books is vaak in te kijken. Doe dat dus ook vooral! Kijk naar de verdeling in hoofdstukken en filter daar bijvoorbeeld een aantal van de onderwerpen waarover je wilt bloggen uit.
Praat: converseer, spreek en debatteer met de mensen om je heen over wat jij doet en wat zij doen. Vraag ook om hun feedback over jouw ideeën. Als jij werkelijk spreekt en debatteert met je concullega’s en vrienden en kennissen, zul je merken dat je steeds beter begrijpt waar je klanten tegenaan lopen. Als je ‘praten’ en ‘luisteren’ regelmatig met elkaar afwisselt vergaar je prachtige contentideeën voor je blog.
Train: je hersens hebben net als je lichaam ‘gymnastiek’ nodig. Sterke spieren krijg je door oefening. En sterke hersens kun je trainen, net als je spieren. Door iedere dag vijf nieuwe ideeën te bedenken, en dat hoeven echt geen hoogstaande “Willy Wortel” ideeën te zijn, leer je jouw hersenpannetje denken in oplossingen en genereer je tegelijkertijd ideeën.
Bewonder: bewonder de schoonheid en de expertise om je heen van je collega’s. Bewonder ook je eigen vakkundigheid en het enthousiasme waarmee je anderen inspireert. Als je ieder blog dat je schrijft, schrijft vanuit dat enthousiasme, die sprankeling en schittering van passie voor je werk en vakgebied, zal iedereen dat erin teruglezen. Pit, passie en enthousiasme vertalen zich altijd in vertrouwen bij je lezer. Iets waar jij zo gepassioneerd en enthousiast over bent, daar heb je immers ook energie in gestoken en daar zal jij energie in blijven steken. Dus als zij jou aan het werk zetten, zal die passie en energie ook in het product of de dienst die jij hen levert, terug te vinden zijn.
Geef een reactie