Veel ondernemers krijgen uitnodigingen om op een vakbeurs te staan om hun producten aan klanten te tonen. Helaas is er een gevoel dat vakbeurzen niet goed meer werken. De bezoekersaantallen zijn laag en als je een stand hebt, dan is het een uitdaging om potentiële klanten naar je stand te krijgen.
Al te gemakkelijk wordt er dan gezegd dat vakbeurzen niet zo goed meer werken om klanten te vinden.
Resultaat?
Vakbeurzen verkeren in zwaar weer
Standhouders stoppen met het reserveren van een beursplek en de bezoekers die komen zien een terugloop in het aanbod en blijven de volgende keer thuis.
Dit is niet wat je wilt voor je vakbeurs. Het is een neergaand spiraal en helaas is het aan de orde van de dag waardoor er veel stekkers uit initiatieven worden gehaald. Geen standhouders, geen aanbod en veel te weinig bezoekers. Het één houdt het ander in stand en er zit nu een kink in de kabel die doorbroken moet worden om er een succesvolle vakbeurs van te maken.
Het kan écht anders! Iedere vakbeurs kan een plek zijn om klanten en aanbieders met elkaar in contact te brengen. Zeker als je dit ondersteunt met slimme communicatiemiddelen en een krachtige strategie, die zorgt voor een buzzzz rond een vakbeurs. En paar weken geleden hebben wij dit samen met een klant van een grote vakbeurs gerealiseerd.
[Tweet “Je kunt bezoekers krijgen voor je vakbeurs met online marketing.”]
Deze vakbeurs had het moeilijk om bezoekers te krijgen naar de 2-daagse. Er waren standhouders, dus je wilt als organisatie dat zij de investeringen uit de vakbeurs halen. Dit zorgt ervoor dat zij de volgende keer weer naar de vakbeurs komen en is een win-win situatie voor alle partijen.
De aankomende vakbeurs was een super belangrijk moment voor de organisatie.
Hoe krijgen we meer bezoekers naar de vakbeurs?
” Standhouders zijn aanwezig – check.
Er zijn zelfs workshops toegevoegd om de dagen nog interessanter te maken – check.
Maar de kaartverkoop? Die blijft achter – check!”
Een mooi uitdaging voor SOScommunicatie om via het online bedrijf van de vakbeurs meer klanten te krijgen.
Promotie via Facebook Marketing om bekendheid te krijgen
We zijn direct begonnen om een Facebook advertentie te starten. Daar werd massaal op gereageerd! De juiste toon bij de doelgroep hadden we te pakken en er was veel interesse in de vakbeurs. Alleen de resultaten in de kaartverkoop bleef achter.
Hoe kan dat? Want we zien in de statistieken dat de advertentie voor € 0,01 per klik gedeeld wordt. Er wordt dagelijks veel verkeer naar de website gebracht, maar de kaartverkoop blijft achter. En laten we eerlijk zijn, daar gaat het toch om. Je wilt bezoekers voor je beurs!
Het doel van de communicatiestrategie was niet goed
Het bleek in de strategie te zitten. Op dat moment was het communicatiedoel, klanten informatie verstrekken over de vakbeurs via de website. En dat gebeurde ook massaal, alleen het doorklikken naar de kaartverkoop, dat bleef uit. Wij behaalde dus het resultaat van de klant, maar het knaagde, want wij gaan voor de verkopen en die bleven uit.
Een verkooppagina converteert niet
Bij het nader bestuderen van de verkooppagina van de daadwerkelijke tickets, was dit heel duidelijk te verklaren. Als maker van een website weet jij wat de volgende stap is en deze is voor jou heel duidelijk op dat moment. “Dat ziet toch iedereen, dat hij op de tekstuele link moet klikken om een kaartje te bestellen?!”
Maar ik, die met een frisse blik naar de website kijk, zie totaal niet waar ik naar toe moest gaan. “Waar kan ik mij kaartje bestellen en HOE werkt dat dan? En moet ik mij nou ook gelijk inschrijven voor workshops of niet?” En als ik dat al ervaar, terwijl ik best thuis ben in het online bestellen, dan ervaren klanten dit ook!
Dus hup… er werd massaal weggeklikt en er was géén verkoop….
Zonde! Want de mensen die zijn geweest, komen wellicht niet meer terug. Vaak krijg je maar 1 kans om mensen te overtuigen om te kopen.
Check je communicatiemiddelen vanuit jouw klanten
Bekijk dus regelmatig de communicatiemiddelen vanuit de schoenen van jouw klant. Bedenk; als ik nou echt niks weet van jouw bedrijf en ik kom op jouw website, wat vertelt het communicatiemiddel mij dan op dat moment? Word ik begeleid door het aankoopproces of bungel ik ergens en kan geen stap voor- of achteruit? Zodat ik alleen maar kan wegklikken om uit dit proces te komen. Of word ik geholpen en zo snel mogelijk naar de aankoopbutton gebracht, zonder ellenlange invulvelden etc.
Een landingspagina is super belangrijk bij de verkoop van tickets
Als een speer is de landingspagina aangepast en wij hebben het communicatiedoel aangepast, naar het verkopen van tickets. Ook dit is een super belangrijke tip voor jou in een online proces. Als er veel verkeer naar een websitepagina gaat en het resulteert niet in verkopen, dan ligt dit aan de verkooppagina. Er is iets niet duidelijk. Of de pagina voldoet niet aan de verwachtingen van de klanten, zodat ze massaal afhaken. Soms is er nog te weinig vertrouwen om het direct te kopen en moet je bezwaren weerleggen, zodat ze sneller door het aankoopproces gaan en vol overtuiging op de bestelbutton klikken.
Een communicatiecampagne op Facebook
Ondertussen zijn er voor de promotie meerdere advertenties gemaakt op Facebook en deze worden om beurten getoond om niet steeds dezelfde communicatieboodschap te tonen aan de doelgroep. Een klant wordt op een gegeven moment apathisch de communicatieboodschap als deze steeds hetzelfde is en dan valt jouw advertentie niet meer op. Dat wil je voorkomen. Dus het wisselen van verschillende advertentie kan hier heel goed bij helpen. Ook de soorten advertenties afwisselen is ijzersterk. De ene keer deel je een video en de andere keer deel je een bericht.
Er zat regelmaat in de content en dat zorgde ervoor dat mensen steeds een andere boodschap kregen te zien.
Een budget maakt of breekt het succes van een campagne
Maak een budget vrij voor de promotie, zodat je precies weet of er iets wel of niet ingezet kan worden. Ik zie helaas te vaak dat er maar weinig budget vrijgemaakt wordt voor bijvoorbeeld Facebook. Terwijl je hier heel veel resultaten mee kunt behalen. In dit geval is er een budget vrijgemaakt en wisten wij precies wat we konden besteden en waar iedere euro naar toe ging. Maak dus voor jezelf een budget om je campagne mee te ondersteunen.
Je hoeft geen groot budget te hebben om succesvol te zijn
En moet je dan alleen maar grote budgetten hebben? Nee, juist niet… dat is het toffe van bijvoorbeeld Facebook advertenties. Wij hebben in deze situatie sommige berichten een boost gegeven en daarna ging de verspreiding van het bericht verder, omdat de mensen het zelf oppakte. Dit waren bedragen van € 5,-, die wij er heel snel uit de verkoop weer haalde.
Promotie via online marketing en traditionele marketing
Daarnaast wordt gekeken naar alle mogelijk manieren om aandacht te krijgen voor een vakbeurs. Er worden acties bedacht, de deelnemende standhouders worden gevraagd om te helpen in de promotie en alle kanalen worden ingezet om klanten te vinden voor de vakbeurs. Ook de korting om vooraf een ticket online te bestellen wordt onder de aandacht gebracht en mensen kunnen een relatiekaart downloaden. Het is een samenspel van verschillende kanalen en promotiematerialen die zorgen dat bezoekers regelmatig de beurs onder de aandacht krijgen, waardoor hun interesse wordt gewekt.
[Tweet “Een slimme online marketing aanpak werkt samen met een off-kine aanpak.”]
Er staan rijen om binnen te komen op de vakbeurs
En het resultaat mag er zijn. Op de dag van de beurs krijg ik een appje… “Er staan rijen om naar binnen te komen. De organisatie van de beurs weet niet wat er gebeurt en de mensen stromen toe. Normaal is er ruimte om even rond te lopen, maar daar is nu geen tijd voor. Het is continu een stroom van klanten die de beurs komen bezoeken. De laatste ticket werd gisteren zelfs tot in de laatste uren van de vakbeurs online gekocht. Hoe tof is dat?”
Iedere ondernemers profiteert van een succesvolle vakbeurs
Dit betekent dat de standhouders hun verhaal aan alle bezoekers hebben kunnen doen. Als zij dit weer oppakken met een ijzersterke strategie aan de beursstand, dan kunnen zij daar omzet uit halen. Daar zal ik de volgende keer eens over vertellen 😉 Want een klant van ons stond op dezelfde beurs en die heeft in 1 uur 9 aanvragen voor haar event gekregen en veel kennismakingsgesprekken kunnen plannen.
Dus BOEM… het was een groot succes voor iedereen.
En dan zit ik te glunderen, want ik gun het iedereen zo. Want je wilt dat een vakbeurs een mogelijkheid voor iedereen is om zijn business een boost te geven en dat kan met een ijzersterke strategie.
Een reactie op Facebook van een standhouder maakt ons écht blij:
Na 2 jaar uitproberen nu een succesvolle beurs. Datum klopt, locatie klopt, standhouders kloppen, workshop aanbiedingen ook en bezoekers helemaal TOP! Hele leuke interessante gesprekken en magneet massages mogen geven. Bedankt. Volgend jaar weer.
Tof! Wij zijn dan ook weer graag van de partij.
En jij, wat zijn jouw ervaringen met een vakbeurs?
Geef een reactie